Akustikpanel

Hur akustikpaneler fungerar för att förbättra ljudkvaliteten

Akustik är en viktig faktor att ta hänsyn till när man designar en byggnad eller rum. Dålig akustik kan leda till höga ljudnivåer, efterklang och eko vilket kan vara irriterande och distraherande. Detta kan ha en negativ effekt på både arbetsprestation och hälsa. Silentmax® akustikpaneler är ett effektivt sätt att förbättra akustiken i vilket rum som helst. Men hur fungerar de egentligen?

Precis som stenar i en flod bromsar flödet av vatten, så bromsar våra akustikpaneler ner den akustiska energin.

Absorption av ljud och förbättring av akustiken är viktiga faktorer att ta hänsyn till i många miljöer. Oavsett om det handlar om en arbetsplats, en restaurang, en biograf eller ett hemmaudio-rum, så finns det akustikplattor som kan hjälpa till att skapa en bekvämare och mer produktiv miljö.

När det gäller valet av akustikplattor är det viktigt att välja produkter som passar för den specifika miljön. Plattor med hög densitet och effektivitet kan vara lämpliga för t.ex. gymnasieskolor och simhallar, medan plattor med mer estetiskt tilltalande mönster kan vara lämpliga för restauranger och hemmiljöer.

Installationen av akustikplattor är vanligtvis en enkel process och kan utföras av någon med en grundläggande teknisk förmåga. Plattorna kan enkelt fästas på väggar eller tak med hjälp av självhäftande material eller speciella klämmor.

När man väljer akustikplattor är det också viktigt att ta hänsyn till faktorer som underhåll och ekologisk hållbarhet. Plattor som är lätta att rengöra och tillverkade av återvunna material kan vara ett bra val för miljömedvetna kunder.

Investeringar i akustikplattor ge en mängd fördelar i många olika miljöer. De kan bidra till en ökad produktivitet, minska ljudnivån och skapa en bekvämare och mer avkopplande atmosfär. Oavsett om du planerar att installera plattorna på en arbetsplats, en restaurang eller i ditt eget hem, finns det en mängd olika alternativ att välja mellan.

Visste du att 1 m3 luft väger ungefär 1 kg?

Akustisk energi sprids i rummet som vågor. Silentmax® akustikpaneler absorberar och dämpar denna energi på ett mycket effektivt sätt. Panelernas inre densitet är optimerad för att deras akustiska absorption är så hög som möjligt med en egen tjocklek på bara 12 mm. Panelerna är delvis andningsbara vilket gör att de effektivt absorberar akustisk energi i ett mycket brett spektrum av hörbara frekvenser.

Akustikpaneler fungerar genom att de tar bort den akustiska energin från rummet. Detta gör de genom att den höga tätheten hos panelerna gör att ljudet bryts ner och absorberas inuti panelerna. När ljudet absorberas av panelerna minskar ljudnivån i rummet och efterklangstiden minskar också. Detta resulterar i en mer balanserad akustik och en behagligare ljudmiljö.

Våra akustikpaneler är tillverkade av 100% återvunna PET-flaskor vilket gör dem till en miljövänlig lösning för att förbättra akustiken i ett rum. Panelerna är lätta att installera och är underhållsfria. De är också ofarliga för hälsan, behåller inte lukt och är icke-brandfarliga.

Att ha en god akustisk miljö är viktigt både på arbetsplatsen och i hemmet. En dålig akustik kan leda till stress och minskad produktivitet. Akustikpaneler är ett enkelt sätt att förbättra ljudkvaliteten och skapa en mer behaglig ljudmiljö i vilket rum som helst.

Några fördelar:

 • De minskar buller i rummet
 • De skapar akustisk komfort
 • En lugn miljö ökar koncentrationen och arbetsproduktiviteten
 • De absorberar oönskad akustisk energi
 • De minskar den akustiska belastningen i rummet

Var man kan använda akustikplattor – En guide

Akustikplattor är en enkel och effektiv lösning för att förbättra akustiken i ett rum. De kan användas på många olika platser för att skapa en bättre ljudmiljö. Här är några platser där akustikplattor kan användas:

 1. Kontor och sociala utrymmen Kontorsmiljöer kan ofta vara bullriga, vilket kan leda till minskad produktivitet och ökad stress. Akustikplattor kan användas för att minska buller och förbättra koncentrationen på arbetsplatsen. Sociala utrymmen som lounge-områden eller gemensamma utrymmen kan också dra nytta av akustikplattor för att skapa en mer avslappnad atmosfär.
 2. Restauranger och pubar Restauranger och pubar kan ofta ha höga ljudnivåer, vilket kan göra det svårt att ha en konversation. Akustikplattor kan minska bullret och göra det möjligt för kunderna att ha en trevlig måltid eller dryck utan att behöva skrika över musiken eller andra ljud.
 3. Filmuppspelning Akustikplattor kan också användas i biografer, hemmabio eller hemmaudio-inställningar för att förbättra ljudkvaliteten. De kan minska efterklangstiden och ge en mer balanserad ljudmiljö.
 4. Konferenslokaler och mötesrum Konferenshallar och mötesrum kan vara bullriga platser där det kan vara svårt att höra talare eller följa en presentation. Akustikplattor kan användas för att förbättra ljudkvaliteten och minska efterklangstiden.
 5. Skolor Från förskola till gymnasium och universitet. Här är platser där det kan vara mycket buller. Akustikplattor kan användas för att förbättra ljudmiljön och minska störningar. Det kan också hjälpa till att skapa en bättre inlärningsmiljö.
 6. Sjukhus och väntrum
  Detta kan vara stressiga platser där det kan vara svårt att koppla av. Akustikplattor kan användas för att minska buller och skapa en mer avslappnad miljö för patienter och besökare.
 7. Butiker och hotell-lobbys
  Butiker och lobbys kan ha mycket höga ljudnivåer, vilket kan göra det svårt att ha en konversation eller höra vad personalen säger. Akustikplattor kan användas för att minska bullret och förbättra kundupplevelsen.
 8. Simhall och sporthall Tak- och väggmonterade ljudfällor finns att tillgå, då hårda ytor och höga ljud inte kompletterar varandra bra.
 9. Hemmiljöer
  Akustikplattor kan också användas i hemmiljöer för att förbättra ljudkvaliteten. De kan minska efterklangstiden och ge en mer balanserad ljudmiljö.